Zoeken

Bijzondere verzameling in nieuw radiomuseum

Sinds vorige week is Lebbeke een bijzonder museum rijker. De kerk van de Minnestraat biedt nu ook ruimte voor het radiomuseum van buurtbewoner Mario Van den Driessche. Zijn hobby groeide uit tot een indrukwekkende museumcollectie. In het museum kregen alvast een vijftigtal waardevolle radio’s een plaats.

“In een ver verleden studeerde ik elektronica en ik was toen vooral geboeid door de techniek van lampenversterkers en radio’s. Op de technische school werd er midden van de jaren tachtig uiteraard niet mee gesproken over de oude techniek en de oude radiotoestellen. Maar mijn interesse was gewekt en ik begon oude radio’s te verzamelen”, zegt Mario Van den Driessche die nu zijn passie en bijzondere verzameling met gelijkgestemden wil delen via het radiomuseum.

“In het museum toon ik een selectie van een vijftigtal radio’s waarvan de oudste een kristalontvanger van omstreeks 1915 is. Best wel bijzonder want de eerste radio-uitzending in België was er pas in 1914. Bedoeling is om de evolutie van het fenomeen “radio” te evoceren op gebied van design en techniek.. Paradoxaal genoeg zijn de vroegste transistorradiootjes nog het moeilijkst te vinden en sommige modellen zijn echt gegeerd. Die waren klein genoeg om ze in de vuilbak te kieperen zodra ze dienst weigerden of uit de mode raakten.”

Het radiomuseum is te bezoeken tijdens elke activiteit die in de kerk plaatsvindt en er komt een vaste maandelijkse openingszondag. Mario Van den Driessche maakt ook graag een afspraak via radiomuseumlebbeke@gmail.com.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws