Het prachtig bewaarde fossiel skelet van de wolharige mammoet (Mammuthus primigenius) in het vleeshuismuseum op de grote markt was dringend aan onderhoud toe.
Paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN-IRScNB) en de Belgische Vereniging voor Paleontologie (BVP) sloegen daarom samen met Carolien van Hecke de directeur van de stedelijke musea van Dendermonde de handen in elkaar om de oudste inwoner van Dendermonde op te frissen. Vanaf 1 april kan je het resultaat gaan bekijken in het Vleeshuismuseum op de Grote Markt.
“Door een uitstekende samenwerking kunnen we vandaag met trots een volledig gerestaureerde mammoet terug aan de stad Dendermonde aanbieden”, meldt Anthonie Hellemond, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Paleontologie.
Dendermondenaar hielp bij restauratie
Het was Dendermondenaar Hugo De Potter, één van de betrokken restaurateurs en voormalig medewerker van het KBIN, die eind jaren ‘60 de fossiele botten oheeft opgegraven tussen 1968 en 1972, tijdens de bouw van de Dendersluis nabij de Sint-Olnofspolder.
Hugo De Potter: “Dit natuurlijk overstromingsgebied van de Schelde en Dender is vandaag een uitgestrekt natuurgebied, maar leverde eind jaren 60 tonnen aan fossiele botte op. Het is een fantastische ervaring om na al die jaren terug te werken met de fossielen die mij destijds hebben aangezet om te beginnen met paleontologie, en uiteindelijk mijn carrière hiervan te maken.”
Onder de indruk van mammoet
Ook Dick Mol de Nederlandse mammoetspecialist die heel de wereld afreist voor de studie van deze olifanten uit de ijstijd, was onder de indruk van de mammoet van Dendermonde.
“Dick Mol wist ons vertellen dat het skelet is samengesteld uit ongeveer 74 verschillende individuele mammoeten”, zegt Carolien van Hecke. “Maar dat de schedel en slagtanden afkomstig zijn geweest van een grote stier, een mannelijke mammoet. Ook zijn er op sommige stukken duidelijk sporen van hyenavraat waar te nemen. Dit is een mooie indicatie dat deze stukken niet direct zijn gefossiliseerd, maar eerst nog onderhevig zijn geweest aan de tanden van hongerige aaseters alvorens te zijn gefossiliseerd.”
Mensen die opnieuw of voor de eerste keer willen kennismaken met het paleontologisch en geschiedkundig patrimonium van de Denderstreek, kunnen vanaf 1 april terecht in het Vleeshuismuseum op de Grote markt van Dendermonde.