Dendermonde – De bekende filosoof Johan Braeckman bespreekt op donderdag 6 november om 14.30 uur in zaal Steenpoort het fenomeen ‘kritisch denken’. Zo blijkt dat niemand volstrekt immuun is voor pseudowetenschap, bijgeloof en irrationeel denken. En gaandeweg wordt duidelijk wat de verschillen zijn tussen wetenschap en pseudowetenschap.
Waarom gaat het menselijk redeneren snel de mist in? Hoe makkelijk legt men foute verbanden, maakt men verkeerde statistische inschattingen en al te snelle veralgemeningen? Johan Braeckman legt het uit.
Over Johan Braeckman
Johan Braeckman (1965) studeerde Wijsbegeerte aan de Universiteit Gent. Daarna volgde hij Menselijke Ecologie aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1993-1994 studeerde hij Environmental History en Human Ecology aan de Universiteit van Californië in Santa Barbara. Hij promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte aan de Universiteit Gent in 1997. Zijn proefschrift was getiteld `De natuurlijke orde tussen noodzaak en toeval, welwillendheid en vijandschap, ontwerp en evolutie: de darwinistische transitie’. Em. prof. dr. Etienne Vermeersch was zijn promotor.
Sinds 1998 is Johan Braeckman voltijds professor bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Zowel voor onderwijs als onderzoek is hij er verantwoordelijk voor het vakgebied Wijsgerige Antropologie. Zijn onderzoek spitst zich toe op de wijsgerige problemen verbonden aan de levenswetenschappen, in het bijzonder de evolutietheorie en de neurowetenschappen. Hij werkt daarbij samen met een tiental doctorandi en postdoctorale onderzoekers van de UGent en met andere binnen- en buitenlandse onderzoekers.