Baasrode – François De Bleser erfde de bevoegdheid leefmilieu nog geen twee jaar geleden van Dirk Abbeloos. Geen wonder dus dat de schepen vooral heeft uitgevoerd wat al gaande was, en plannen heeft opgezet waarvan de uitvoering voorbij de komende verkiezingen loopt.
Een van die plannen is het volledig bannen van chemische bestrijdingsmiddelen bij de stadsdiensten. “Tegen 2015 zouden we helemaal zonder pesticiden moeten kunnen werken. Daarnaast werken we ook aan het verminderen van het huishoudelijk afval in onze stad, door de kippenactie, maar ook door (wijk)composteren, de gekende reclamestickers, het milieucharter van de Dendermondse scholen…”
Daarbij heeft de stad ook een voorbeeldfunctie, vindt de schepen, en tracht hij dus de personeelsleden – ook een van zijn bevoegdheden, trouwens – te sensibiliseren inzake afval. Ook de schoonmaakploegen zullen milieuvriendelijker te werk moeten gaan. In de toekomst wil schepen De Bleser inzetten op riolering en waterzuivering, waarbij de databank die tegen 2017 klaar zou moeten zijn van pas zal komen. “En als stad krijgen we ook meer mogelijkheden om op te treden tegen geluid-, geur- of lawaaihinder.”
“Gezond verstand”
Bij Vlaams Belang horen we enige kritiek. “Er is niets speciaals gebeurd”, zegt Johan Daman, die eraan toevoegt dat er ook zeer weinig commissievergaderingen zijn voor leefmilieu. Leefmilieu, dat is voor het Vlaams Belang vooral een kwestie van gezond verstand. “Elke situatie moet apart bekeken worden, waarbij de vervuiler betaalt, zonder in regelneverij te vervallen.” Wat steekt voor Daman, is de manier waarop de stad omgaat met de plannen voor het SIGMA-overstromingsgebied in Vlassenbroek, en dan vooral de compensaties. “Daar zijn zes of zeven visvijvers die zouden verdwijnen, en 300 à 350 mensen oefenen er hun hobby uit. Men ging voor een alternatief zorgen tegen 2010, maar dat is nog steeds niet in orde. Als je kijkt naar Hamme of Kruibeke, en ziet wat ze daar wel kunnen bekomen…”
Bij Groen is leefmilieu een kernthema. Inge De Bal vindt dan ook dat het thema bij elke beleidsbeslissing in acht moet worden genomen. “Van het stimuleren van transitie naar duurzame bedrijventerreinen tot het promoten van ecotoerisme en het verwelkomen van burgers door hen te informeren over de milieuvriendelijke verplaatsingsmogelijkheden, leefmilieu speelt overal mee”, zegt ze. Verder is voor Groen een goede milieuhandhaving belangrijk, waarbij de partij ook het fijn stof en geluidsoverlast wil bekampen. Tenslotte wil De Bal ook streven naar een CO2-neutrale gemeente, wat niet alleen wil zeggen dat de uitstoot moet verminderen, maar ook dat men compenseert door bossen aan te planten.