Dendermonde – Als Theo Janssens, OCMW-voorzitter en als SP.A-schepen onder meer bevoegd voor het sociaal beleid, terugkijkt om de voorbije legislatuur, dan noemt hij in eerste instantie de realisatie van het Sociaal Huis, waar de sociale diensten van de stad én het O OCMW geïntegreerd zijn, en de antennepunten in de dienstencentra ’t Plein, Zonnebloem en Zilverpand als voornaamste realisaties. Inzake opvoedingsondersteuning, ook zijn domein,biedt Dendermonde pedagogisch advies, iets wat in de grotere centrumsteden een opdracht is voor de opvoedingswinkels, voor ouders, opvoeders en diensten met allerhande vragen, bedenkingen, onzekerheden betreffende opvoeding.
“Het opvoedingspunt is bedoeld als preventief, opvoedingsondersteunend initiatief en is geen hulpverleningsinstantie”, verklaart Janssens. Verder benadruk de schepen de inspanningen die de stad leverde voor buitenschoolse kinderopvang en het informatiepunt voor ouders die op zoek zijn naar occasionele en flexibele opvang. En wat ziet de schepen als prioriteiten voor een volgende legislatuur? “Buiten de specifieke en afgelijnde projecten, die tijdelijk zijn, moet ‘sociaal beleid’ flexibel kunnen inspelen en antwoord kunnen geven op maatschappelijke noden en tendensen. Het moet de vinger aan de pols zijn van een steeds evoluerende en niet altijd voorspelbare maatschappij.”
“Strikter”
Open VLD’er Eddy Mertens is van mening dat het sociaal beleid vooral strikter moet. “Het OCMW moet elk individu kansen bieden zodat ze hun persoonlijke vrijheid, hun onafhankelijkheid kunnen vergroten. Echter, het OCMW moet meer en meer, naast een vangnetfunctie ook een preventie- of reïntegratiefunctie krijgen”, klinkt het. “Geen luxe wel degelijkheid in projecten”, zo zegt Mertens, die benadrukt dat belastingsgeld op correcte en transparante wijze moet aangewend worden. En wat betreft het rusthuis in Baasrode vindt hij dat de gronden die werden aangekocht in 2003 moeten gebruikt worden waarvoor ze waren voorzien: een nieuw rusthuis, dichtbij voor de Baasrodenaren.
Ook Stefaan Van Gucht, van Vlaams Belang, noemt het rusthuis als absolute prioriteit voor de komende legislatuur. “Men had op een bepaald moment het idee voor de woonzorgcirkels in elke gemeente, maar dat is dode letter gebleven – ook al is het een goed idee. Maar die woonzorgcirkels mogen geen dekmantel zijn om het rusthuis af te schaffen”, klinkt het. Daarnaast wil Van Gucht ook dat de vertegenwoordigers van de stad in de raden van bestuur van de verschillende woonmaatschappijen uitleg geven bij de standpunten die ze innemen op commissievergaderingen. (tv)
Wat vind jij? Laat het weten in de comments.
Eén reactie
Beste redactie,
VLD OCMW-raadslid Mertens moet eens uitleggen wat hij precies bedoelt met: “het beleid moet strikter”. In de ganse tijd dat hij in de raad zit heeft hij met geen woord gerept over wat hij hier nu vertelt. Alsof het OCMW nu niks doet rond reïntegratie en preventie. Het personeel dat zich hier voortdurend en met hart en ziel voor inzet zal echt ‘aangenaam’ verrast zijn. Wat het aantal leefloners betreft scoort Dendermonde uiterst laag net omwille van zijn jarenlange keuze voor preventie en reïntegratie via de verschillende tewerkstellingsprojecten en de Geïntegreerde Projecten Maatschappelijke Integratie voor jongeren tot 25 jaar.Opleiding volgen en/of werk-bereidheid tonen zijn daar de sleutelwoorden.
Platte verkiezingspraat dus waar we blijkbaar vanaf nu mee om de oren worden geslagen. Daarenboven vraag ik me af waarom hij insinueert dat er met het belastinggeld in het OCMW van Dendermonde NIET transparant zou worden omgegaan? Ik kijk uit naar de voorbeelden die hij daarover op de volgende raad zal geven. Iedereen welkom.
Wat het rusthuis in Baasrode betreft beloof ik dat de Dendermondse kiezer voor 14 oktober 2012 in elk geval zal weten wat een nieuw kleinschalig OCMW-rusthuis in Baasrode, dat voldoet aan alle kwaliteitsnormen, de komende 33 jaar aan ELKE Dendermondenaar zal gaan kosten. Kleinschalig is dus minder dan 120 bedden. Ik stap in geen enkel geval mee in een scenario waar mijn kinderen minstens 33 jaar mee zullen opdraaien voor het zeer aanzienlijke en onoverkomelijke jaarlijkse exploitatieverlies van minstens 350.000 euro. Dat is pas belastinggeld te grabbel gooien. Ik maak me sterk dat burgers met een beetje gezond verstand dit ook niet zullen doen. In 2012 bouwt men bejaardenwoningen, serviceflats, investeert men maximaal in thuiszorg en ontwikkelt men aldus woonzorgcircels overal in Vlaanderen.
Rusthuizen of beter woonzorgcentra zijn enkel betaalbaar in een schaal van minstens 120 bedden. Laat U in de aanloop naar de verkiezingen geen blaasjes wijsmaken.
Met vriendelijke groeten
Johan Baert
OCMW-Raadslid Dendermonde
info@johanbaert.be