Appels – Vraag aan schepen Marius Meremans (N-VA) op welke realisaties hij trots is, en hij bezorgt je een hele waslijst. “Onze musea zijn erkend, we hebben een regionale erfgoedcel opgericht met de zetel in Dendermonde, er is Cultuurdijk: Dendermonde is een culturele pool in de regio…” Uiteraard noemt hij ook CC Belgica en de bibliotheek, die vandaag steeds meer bezoekers over de vloer krijgt. En dan zijn er de vele culturele verenigingen. “De steun bleef behouden ondanks financieel moeilijke tijden, maar er moet ruimte komen voor versterking, op zijn minst een indexering”, geeft de schepen mee. “Als partij willen we de dotatie voor de verenigingen verhogen, maar dat wil zeggen dat we intern gaan moeten schuiven.”
N-VA, zo klinkt het nog, heeft ook een actieplan klaar voor de vestigingen van onze stad. Kris Verberckmoes (Open VLD) ziet ook dat de bib meer bezoekers heeft en dat het gebouw in de prijzen valt, maar wijst op de onderbezetting van zaal ’t Sestich. Voor CC Belgica wijst hij erop dat een aantal aanpassingen nodig zijn, en dat de tarieven vandaag te hoog zijn voor vele lokale verenigingen. Maar kritiek heeft Verberckmoes vooral op de subsidiepolitiek, en de afschaffing van het systeem waarbij ook repetities meetellen voor de subsidieberekening. “Verenigingen zijn verantwoordelijk en moeten zelf ook zorgen voor middelen, maar deze subsidiepolitiek is onaanvaardbaar en maakt het de verenigingen niet makkelijk.”
“Prioriteiten”
Wat het jeugdbeleid betreft, is Marius Meremans vooral blij met de duidelijke keuze voor het nieuw jeugdcentrum in Appels, “in samenspraak met de betrokken partijen.” Daarnaast kregen heel wat jeugdverenigingen steun voor infrastructuurwerken, waarbij het steeds om ‘gespaard’ geld ging, overschotten van de afgelopen jaren. Dat blijft een prioriteit – er wachten nog verenigingen op zulke steun – maar Meremans weet dat er keuzes moeten gemaakt worden. “We moeten afspreken wat de prioriteiten zijn, samen met de jeugdraad. En we denken ook na of het mogelijk is om gespaard geld renteloos te lenen aan de jeugdverenigingen. Waarom zou dat niet kunnen?”
‘In samenspraak’ is voor Michel Van Driessche van Groen niet genoeg. “Coproductie gaat verder dan inspraak en laat jongeren ook zelf taken op zich nemen die te maken hebben met de uitvoering van het beleid”, klinkt het. Groen pleit ook voor een fuifzaal in, en op maat van, elke deelgemeente, en wil meer aandacht voor muziekbeleving, via repetitieruimtes en eventueel zelfs steun voor het opnemen van een demo of CD. Daarnaast willen de Dendermondse groenen een ‘jongerenparagraaf’ invoeren, die bij elke beleidsmaatregel duidelijk maakt wat de effecten zijn op de jeugd. (tv)
Wat denk jij? Laat het weten in de comments.
(c) Foto’s: Johan Van der Hasselt
Eén reactie
Wat de zaaltarieven van CC Belgica betreft, vind ik niet dat die te hoog zijn. Elke lokale vereniging die aangesloten is bij een adviesraad (en dat zijn er nogal wat), krijgt al een voordeeltarief. Da’s op zich al een subsidie… Voor de Steenpoort vb. betaal je dan 50 euro, en voor de kleine zaaltjes betaal je tussen 10 en 15 euro. Dat je voor een theaterzaal met 400 plaatsen meer betaalt, lijkt me logisch.
Subsidies of steun aan een vereniging zal nooit genoeg zijn natuurlijk, maar het kan ook op een creatievere manier. Bruikleen van materiaal, stockageruimte, administratieve ondersteuning, repetitieruimte, ev. juridisch support,… kunnen ook de verenigingen helpen.
Wat de inspraak van onze jeugd betreft, moeten we dit inderdaad ernstig nemen. Ik meen me te herinneren dat er bij een laatste bevraging geen nood was aan fuifruimtes in elke deelgemeente. Toch niet als het van de toenmalige jeugd afhing, maar misschien is er ondertussen een nieuwe bevraging geweest…
Creatieve jongeren kunnen ook hun ei kwiit bij de lokale creaties van het CC Belgica, waar ze hulp, steun, advies, administratieve ondersteuning én een podium kunnen krijgen (mits voorwaarden natuurlijk), en zo is dit cirkeltje rond! 🙂