Zoeken

Welke gevolgen heeft DNA-onderzoek op historisch vlak?

Dendermonde – Prof. Jean-Jacques Cassiman, doctor in de geneeskunde en specialist in de kindergeneeskunde, is emeritus met opdracht aan de K.U.Leuven. Hij verricht onderzoek aan het Centrum voor Menselijke Erfelijkheid. Op woensdag 6 oktober om 20 uur geeft hij de voordracht ‘DNA-onderzoek en zijn gevolgen op historisch vlak’ in het stadhuis aan de Grote Markt.

Deoxyribonucleïnezuur of DNA is een relatief eenvoudige stof, veel te klein om met het blote oog te zien, maar tegelijk het enige stoffelijke dat ouders doorgeven aan hun kinderen. De ontdekking ervan heeft een revolutie ontketend in de geneeskunde en in diverse domeinen van het leven.

Zo wordt DNA-onderzoek vandaag ook toegepast in gerechtelijk onderzoek, in vaderschapsbepalingen, in het oplossen van historische zaken (de Romanovs, Lodewijk XVII) maar ook in het onderzoek van menselijke resten bij archeologische opgravingen. Bovendien kan het DNA-onderzoek ons heel wat leren over wie onze stamvaders en stammoeders zijn geweest, wanneer zij vermoedelijk hebben geleefd en of we nu afstammen van de Neanderthalers of niet.

Deze lezing is een initiatief van het Davidsfonds en wordt georganiseerd in samenwerking met de Oudheidkundige Kring Dendermonde.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Geef een reactie